Miksi One-Pager -sivusto ei ole paras valinta yhdenkään SEO-ammattilaisen mielestä?

One-Pager -sivusto, joka koostuu yhdestä pitkästä sivusta, voi vaikuttaa houkuttelevalta, mutta on harvoin hyvä vaihtoehto SEO-optimoinnin näkökulmasta.

Sivuston optimoinnista riippuu, kuinka hyvin sivustosi näkyy hakukoneiden tuloksissa ja kuinka helposti kävijät löytävät sivuston. Yksi tärkeä tekijä tässä prosessissa on sivuston rakenteen vaikutus hakukoneiden ”ranking factoreiden” silmissä ja siten vaikutus sivujen sijoittumiseen.

One-pagerin valinta sivuston rakenteeksi johtaa yleensä useisiin kompromisseihin, joihin joudutaan turvautumaan, jotta kokonaisuus säilyy ylipäätään mielekkäänä.

1. Rajallinen sisältö ja avainsanojen käyttö

One-pager -sivustoilla on yleensä vain yksi sivu, joten niiden sisällön mahdollisuudet ovat rajalliset. Rajallinen sisältömäärä vaikeuttaa avainsanojen valintaa ja käyttöä sekä monipuolisen sisällön luomista. Hakukoneet arvostavat sivustoja, joilla on laaja-alainen ja syvällinen sisältö, joten yhdelle sivulle ahdettu tai toisaalta liian karsittu sisältö vaikuttaa todennäköisesti negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen.

Optimoinnin näkökulmasta on olennaista valita 1 pääavainsana ja 1-3 täydentävää avainsanaa per sisältösivu, jotta Google ymmärtää, mihin hakuun sivu vastaa ja kuinka hyvin. One-pagerin kohdalla on mahdotonta käyttää monipuolisesti avainsanoja ja luoda niiden ympärille laadukasta ja riittävän runsasta sisältöä.

Avainsanojen strateginen käyttö on sivustoilla tärkeää, sillä se auttaa hakukoneita ymmärtämään sivuston aihealueet ja ohjaamaan relevantin liikenteen sivustolle. Siksi olisi parempi rakentaa usean pääsivun sivustoja, jolloin päästään Googlen arvostamaan tapaan eli keskittymään aina yhteen asiaan yhdellä sivulla.

2. Hitaus ja käyttäjäkokemus

One-pager -sivustot kärsivät usein hitaasta latausajasta, etenkin jos niillä on raskaita multimediaelementtejä tai kuvia. Pitkät latausajat voivat johtaa käyttäjien kärsimättömyyteen ja sivuston hylkäämiseen, ellei kyse sitten ole niin spesiaalista alasta, että hitaus annetaan anteeksi ja jaksetaan odotella.

Nopea sivun latautuminen on kuitenkin yksi Googlen keskeisistä arviointikriteereistä hakutuloksissa. Jos sivusto latautuu hitaasti, se voi johtaa huonompaan sijoittumiseen tai ainakin korkeampaan poistumisprosenttiin ja alhaisempaan aktivoitumisen kestoon, mikä vaikuttaa pidemmän päälle negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen.

Lisäksi yhden sivun pituus voi tehdä navigoinnista hankalaa, kun käyttäjien on selattava pitkää sivua löytääkseen etsimänsä tiedot. Vaikka One-pager -sivustolle tehdään ankkurilinkityksiä, voi käyttäjän olla ”omaehtoisesti” sivua selaillen vaikeaa hahmottaa, mistä mitäkin löytyy.

3. Puutteellinen linkkirakenne ja backlinkit

Hakukoneet käyttävät sivustojen sisäistä linkkirakennetta sivustojen indeksointiin ja arviointiin. One-pager -sivustoilla on yleensä vain yksi URL, mikä rajoittaa sisäisten linkkien määrää ja monimuotoisuutta. Monipuolinen linkkirakenne on tärkeä SEO:n kannalta, ja yhden sivun rajoitukset usein vaikuttavat negatiivisesti sijoitukseen hakutuloksissa. Google kun ei tässäkään oikein saa kiinni, mitä sivustolla oikein käsitellään.

One-pager -sivustoilla on taipumus olla vähemmän linkitettävää sisältöä, mikä voi tehdä myös backlinkien hankkimisesta entistä haastavampaa. Monipuoliset ja laadukkaat backlinkit ovat edelleen yksi vahvimmista signaaleista hakukoneille, ja One-pager -sivustot saattavat jäädä jälkeen tässäkin suhteessa.

4. Puutteellinen analytiikka ja seuranta

Kattava analytiikka on avainasemassa verkkosivuston suorituskyvyn seurannassa ja parantamisessa. One-pager -sivustojen tapauksessa voi olla haastavaa saada riittävää kuvaa käyttäjien käyttäytymisestä ja sivuston suorituskyvystä, koska kaikki tiedot ovat yhdellä sivulla. Tämä voi rajoittaa mahdollisuuksia tehdä strategisia päätöksiä sivuston optimoinnista ja parantamisesta.

Milloin voit kuitenkin ehkä harkita One-pageria?

Vaikka One-pager -sivusto voi olla visuaalisesti houkutteleva vaihtoehto, se ei ole paras valinta hakukoneoptimoinnin kannalta. Monipuoliset sivustorakenteet, laaja sisältö ja hyvä käyttäjäkokemus ovat avainasemassa hakukonenäkyvyyden parantamisessa. Harkitse huolellisesti sivustosi tavoitteita, ennen kuin päätät käyttää One-pager -rakennetta.

Mutta jos kuitenkin tekisi One-pagerin..? No, jos sivustosi tarkoitus on olla vaikkapa vain käyntikorttisivusto, One-pageria voi harkita. Tässäkin tapauksessa on huomioitava, että sivusto ei tule löytymään Googlesta kovinkaan hyvin, vaan ohjaat sille esim. rekrytoijia lukemaan sinusta ja osaamisestasi lisätietoja.

Toki One-pager on mahdollista laajentaa jossain vaiheessa useamman sivun sivustoksi. Tässäkin piilee silti suuri kuoppa. Jos heti aluksi perustaisit useamman sivun sivuston, jossa olisi yksi sivu per aihe, nämä sivut alkaisivat jo indeksoitua Googleen ja löytymään ainakin joltain hakutulossivulta oikeilla termeillä. Jatkossa sinun olisi sitten suuresti mahdollista nostaa tärkeimpien jo-ränkkäävien sivujesi näkyvyytta tarkentamalla avainsanastrategiaa.

Siispä pyydän: mieti huolella, onko One-pager todella se, mitä tarvitset?