Verkkokaupan hakukoneoptimointi
⭐️MINIOPAS⭐️
– 10 parasta vinkkiä verkkokaupan optimointiin

Verkkokaupan hakukoneoptimointi ei ole välttämättä ollenkaan niin monimutkaista, kuin aluksi saatat ajatella. Menestys internetin syövereissä voi riippua suurelta osin siitä, kuinka hyvin verkkokaupan tietyt osat on optimoitu hakukoneita varten. Kun potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteita verkosta, haluat varmasti tehdä voitavasi, että he löytävät tiensä juuri sinun verkkokauppaasi. Älä pelästy – jos sinulla on aikaa ja intoa, voit tehdä paljon itsekin!

Tässä minioppaassa jaan kymmenen parasta vinkkiä verkkokaupan SEO-optimointiin! Vinkit voivat auttaa sinua parantamaan sivustosi näkyvyyttä ja kasvattamaan myyntiäsi verkossa.

1. Parhaiden avainsanojen löytäminen ja käyttö oikeissa kohdissa

Huolellinen avainsanatutkimus ja valittujen avainsanojen suunnitelmallinen käyttö on avainasemassa verkkokaupan SEO-optimoinnissa. Käytä työkaluja, kuten Googlen Avainsanojen suunnittelija (Keyword Planner) tai Ubersuggest, löytääksesi relevantteja avainsanoja, jotka liittyvät tuotteisiisi ja joita asiakkaat todennäköisesti käyttävät hauissaan. Tarkastele näitä löytämiäsi avainsanoja ja niiden hakujen tarkoitusperiä (=hakuintentioita) Googlessa kokeilemalla, millaisia tuloksia niillä saat, ja millaisia sisältöjä kilpailijat niillä tarjoavat.

Käytä valitsemiasi avainsanoja kategoriasivuilla, tuotekuvauksissa, otsikoissa, metakuvauksissa ja URL-osoitteissa, jotta hakukoneet ymmärtävät verkkokauppasi sisällön ja voivat luokitella sivustosi paremmin hakutuloksissa.

2. Optimoi kategoriasivut huolellisesti

Kategoriasivujen hakukoneoptimointi on äärimmäisen tärkeää verkkokaupoissa. Tämä johtuu siitä, että yleensä kategoriasivut ovat verkkokaupan pysyväisluonteisia sivuja, joille kyseisen tuoteryhmän tuotteita etsivät potentiaaliset asiakkaat halutaan keskittäen ohjata. Kategoriasivun tehtävä on auttaa kävijää myös tekemään ostopäätös, joten esittele yrityksesi tarjonta tuoteryhmän osalta parhaiden myyntiargumenttiesi mukaan.

Jokaisella kategoriasivulla tulisi olla ainutlaatuinen ja kertova sisältö, johon sisällytetään juuri ko. kategorialle relevantit avainsanat. Sisällössä kannattaa hyödyntää asiakkaita mietityttäviä asioita, kuten esim. usein kysyttyjä kysymyksiä, vastuullisuusnäkökulmia ja oman yrityksesi tuoteryhmän valikoiman erityisyyksiä. Käytä kategorian hakusanoja mielellään tekstin alkuosassa ja keskellä, jolloin Google nappaa ne parhaiten.

Jos tekstiä tulee kovin paljon, käytä Lue lisää -elementtiä piilottamaan osa tekstistä, tai lisää osa tekstistä kategoriasivun loppuun tuotevalikoiman jälkeen. Näin asiakkaasi pääsevät selaamaan tuotteita nopeasti, mutta saavat myös halutessaan lisätietoja kätevästi.

3. Optimoi tuotesivut

Tuotesivujen optimoinnissa kannattaa vastata kaikkein tarkimpiin hakuihin. Näitä ovat esim. tietty merkki tai malli, joka kannattaa kirjoittaa tuotenimeksi. Käytä yksittäistä tuotetta kuvailevia avainsanoja tarkasti ja runsaasti, koska silloin ne voivat osua erilaisiin ja kovin vaihteleviin hakuihin. Pidä huolta, ettei tuotesivu kilpaile kategoriasivun kanssa samoista avainsanoista! Tuotesivulla onkin usein parempi käyttää pidempien ilmausten long-tail -avainsanoja yksittäisen pääavainsanan sijaan.

Tuotesivujen kohdalla on tärkeää, että jokaisella tuotesivulla on uniikit sisällöt. Älä siis kopioi samaa sisältöä eri tuotteille, vaan tee kullekin tuotteelle ainutlaatuinen sisältö. Näin et pilaa oman kauppasi näkyvyyttä. Älä myöskään kopioi tekstejä sellaisenaan valmistajan tai merkin sivuilta, sillä duplikaattisisällöt heikentevät näkyvyyttä molemmilta.

Jos samasta tuotteesta on eri värivaihtoehtoja tms, ja jokaisella värivaihtoehdolla on oma tuotesivunsa, käytä tässä tapauksessa canonicalia. Tämä tarkoittaa sitä, että värivaihtoehtosivuille lisätään canonical-tag, jossa ilmoitetaan hakukoneille tuotteen perus-url, joka hakukoneen tulisi huomioida jokaisen kilpailevan värivaihtoehtosivun sijaan.

Jos tuotesivujen optimointi tuntuu vaikealta ja vie liikaa, keskity näiden osalta tuotenimen ja h1-otsikon optimointiin, ja käytä eniten aikaa ja paukkuja kategoriasivujen optimointiin.

4. Optimoi URLit ja metatiedot

Jokaisen kategoriasivun ja tuotesivun urlin ja metatietojen tulee olla uniikkeja ja sisältää juuri ko. sivulle keskeinen pääavainsana. Näiden tietojen optimointi auttaa parantamaan sivustosi näkyvyyttä hakukoneiden tuloksissa ja houkuttelemaan enemmän klikkauksia.

Muodosta tuotesivun url ilman tuotteen kategoriaa: domain.fi/tuotenimi. Tämä tuo joustavuutta saman tuotteen esittämiseen eri kategorioissa, sillä näin tuote ei ole sidottu urlinsa vuoksi tietyn kategorian alle.

Kirjoita jokaiselle sivulle uniikki meta title ja metakuvaus, joihin sisältyy sivun pääavainsana. Kirjoita jokaiselle kuvalle yksilöllinen alt-teksti, jossa myös käytät pääavainsanaa.

5. Käytä murupolkuja eli bread crumbeja

Jos sivustollasi on useita kategoriatasoja, käytä ehdottomasti murupolkuja eli bread crumbeja. Verkkokaupan murupolut auttavat sekä Googlea ja kävijää hahmottamaan sivuston rakennetta. Murupolku on kuin retkeilyreitin viitoitus, jonka avulla kävijä tietää, missä on, ja jota klikkaamalla navigointi takaisinpäin onnistuu helposti.

6. Paranna sivuston latausaikaa

Nopea sivuston latausaika on olennainen tekijä sekä käyttäjäkokemuksen että hakukoneissa sijoittumisen kannalta. Sivuston nopea latausaika auttaa vähentämään poistumisprosenttia ja parantamaan kävijäsitoutumista. Voit tutkia oman sivustosi latausaika helposti ja ilmaiseksi vaikkapa PageSpeed Insights -työkalulla.

Olennaisesti latausaikoihin vaikuttavia asioita ovat etenkin kuvat ja lisäosien määrä. Poista turhat lisäosat ja optimoi kuvat.

Kuvien optimointi on tärkeää, sillä suuret tiedostokoot ovat isoin yksittäinen syys sivujen hitauteen. Käytä hieman aikaa kuvien tiedostokokojen pienentämiseen siten, että ne ovat maksimissaan 100-300 kilotavua. Hyödynnä kuvien kompressointityökaluja, esim. WordPressissä Smush-lisäosaa. Tarkista viimeistään tässä vaiheessa, että kuvilla on uniikit alt-tekstit. Ja aina parempi, jos myös kuvatiedostot on nimetty pääavainsanan mukaan!

7. Mobile first! Mobiilioptimointi kuntoon

Yhä useammat asiakkaat käyttävät älypuhelimia tai tablettia ostoksien tekemiseen verkossa. Siksi on tärkeää varmistaa, että verkkokauppasi on suunniteltu ensisijaisesti mobiilikäyttäjille. Käytä responsiivista sivustopohjaa varmistaaksesi, että sivustosi toimii hyvin ja näyttää fiksulta erilaisilla laitteilla. Google arvostaa mobiiliystävällisiä sivustoja ja voi palkita niitä paremmilla sijoituksilla hakutuloksissa.

Jos sivustosi on jo vanhempi ja käyttää vanhentunutta, vain pöytäkoneella sujuvasti käytettävää sivustopohjaa, kannattaa ehdottomasti vaihtaa alusta nykyaikaiseksi. Ota siis aikalisä, ja tutki parhaita vaihtoehtoja. Yksi mainio vaihtoehto on WordPressin WooCommerce, joka mahdollistaa sivuston kehittämisen jatkossa muuttuvien tarpeiden mukaan.

8. Bloggaamisella lisää laadukasta sisältöä

Laadukas sisältö on avainasemassa kaikilla sivustoilla, myös verkkokaupan SEO-optimoinnissa. Luo informatiivista ja hyödyllistä sisältöä, kuten tuotearvosteluja, käyttöohjeita ja vinkkejä, jotka liittyvät tuotteisiisi. Lisäksi bloggaaminen voi olla tehokas tapa lisätä sivustosi sisältöä ja houkutella enemmän liikennettä hakukoneiden kautta. Voit kirjoittaa tuotevalikoimaasi eri tavoin liittyvistä aiheista, joiden avulla saat sivuillesi relevantteja kävijöitä. Vaikka heillä ei juuri nyt olisi ostotarpeita, tilanteet muuttuvat ja muistijälki blogistasi voi olla juuri se olennainen syy tulla juuri sinun verkkokauppaasi ostoksille.

9. Sosiaalisen median hyödyntäminen ja linkitykset

Presenssisi sosiaalisessa mediassa voi tukea verkkokauppasi SEO-strategiaa paljonkin. Jaa tuotesivuja ja blogipostauksia sosiaalisessa mediassa ja rohkaise asiakkaita jakamaan sisältöä. Sosiaalisen median jaot voivat lisätä sivustosi näkyvyyttä verkossa ja houkutella enemmän liikennettä, mikä voi vaikuttaa positiivisesti hakukoneiden sijoituksiin.

Linkitykset sosiaalisessa mediassa eivät suoraan tuo sivuillesi linkkivoimaa, mutta sivujen jakamisen tuoma liikenne kertoo Googlelle, että sivustosi on relevantti ja haluttu. Some-linkitykset saattavat johtaa myös varsinaisiin backlinkkeihin, sillä someseuraaja voikin olla vaikkapa bloggaaja, joka linkittää omilta sivuiltaan sinun verkkokauppaasi ilman no-follow -merkintää.

Huolehdi myös sivustosi sisäisistä linkityksistä, sillä ne auttavat sekä kävijää navigoimaan sivuillasi, että Googlea ymmärtämään sivustosi hierarkioita.

10. Jatkuva seuranta ja analytiikka

Seuraa säännöllisesti verkkokauppasi suorituskykyä ja konversioita ja analysoi SEO-toimenpiteidesi vaikutusta. Käytä työkaluja, kuten Google Analytics (tai esim. WordPressin lisäosana asennettavaa analytiikkaa kuten WP Statistics) ja Google Search Console, seurataksesi liikennettä ja sivustolla kävijöiden käyttäytymistä. Saat tietoa myös sivustosi sijoittumisesta tärkeillä avainsanoilla. Näiden tietojen perusteella voit tehdä tarvittavia muutoksia ja optimointeja parantaaksesi sivustosi suorituskykyä ja näkyvyyttä entisestään.

Kannattavuutta nyt ja jatkossa

Verkkokaupan SEO-optimointi vaatii jatkuvaa huomiota ja työtä, mutta se voi tuoda merkittäviä tuloksia liikenteen ja myynnin kasvussa verkossa.

Jos tämä kaikki vie kuitenkin liikaa resurssejasi, pyydä tarvittaessa apuun ammattilainen!

Monesti SEO-optimointiin investointi on parempi ratkaisu kuin esim. SEM-mainonta, sillä SEO-tulokset ovat kauaskantoisia, kun taas mainosrahojen tuoma onni loppuu siihen, kun mainosbudjetti on käytetty.