Mitä on hakukoneoptimointi?

Mitä tehdä, kun hakukoneoptimoinnin tarjous ja siihen liittyvä keskustelu vilisee sanoja, joita et ole koskaan kuullutkaan? Koska tämäkin ala on siitä hassu, että ammattisanastoa on vähän pakko jonkin verran käyttää, mutta myös asiakkaan pitäisi päästä kärryille niiden tarkoituksesta, päätin koostaa oleellisimmista asioista pienen sanaston.

Tässä aakkostetussa sanastossa esittelen tärkeimmät hakukoneoptimoinnin termit selkeästi ja ymmärrettävästi, jotta voit vaikka tarkistaa epäselviksi jääneitä kohtia iltapuhteena. Mutta muista, että voit aina myös kysyä suoraan tarjouksen tekijältä, mitä jokin kohta tarkoittikaan! Tyhmiä kysymyksiä ei tässäkään ole!

Lämmitellään aluksi kattotermillä:

Mitä siis on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization) on tärkeää niin pienille kuin suurille yrityksille, jotka haluavat kasvattaa verkkonäkyvyyttään. SEO tarkoittaa niitä kymmeniä keinoja, joilla verkkosivujen näkyvyyttä Googlessa ja muissa hakukoneissa parannetaan. Mitä paremmin yritys löytyy hakutuloksissa, sitä enemmän potentiaalisia asiakkaita klikkaa sivuille.


Hakukoneoptimoinnin sanasto
– 30 sanan ABC

  1. Alt-teksti
    Teksti, joka kuvailee kuvan sisältöä hakukoneille ja käyttäjille, jotka eivät voi nähdä kuvaa. Alt-teksti auttaa hakukoneita ymmärtämään kuvan merkityksen ja tukee saavutettavuutta.
  2. Avainsanat
    Hakusanoja tai -lausekkeita, joita ihmiset käyttävät hakukoneissa. Oikeiden avainsanojen valinta on yksi SEO:n tärkeimmistä vaiheista, sillä ne ohjaavat oikeanlaista liikennettä sivustolle.
  3. Bounce rate
    Prosenttiosuus käyttäjistä, jotka poistuvat sivustolta heti saapumisensa jälkeen. Korkea bounce rate voi viitata siihen, ettei sivuston sisältö vastaa kävijän odotuksia. Tämä voi johtua vaikkapa siitä, että sivusto ei vastaakaan käytettyyn avainsanaan käyttäjän odottamalla tavalla, tai että sivusto latautuu liian hitaasti, eikä käyttäjä jaksa odottaa latautumista.
  4. CTR (Click-Through Rate)
    Klikkausprosentti, eli kuinka moni hakutuloksessa sivuston nähnyt käyttäjä klikkaa sivustoa. Korkea CTR osoittaa, että sisältö on houkuttelevaa ja relevanttia.
  5. Crawlaaminen
    Kun hakukoneiden botit käyvät läpi verkkosivua ja keräävät sen sisällöstä ja yksityiskohdista tietoa. Crawlaaminen mahdollistaa sivuston indeksoinnin eli lisäämisen hakukoneen tietokantaan, josta hakutulokset tulevat näkyviin.
  6. Hakualgoritmi
    Hakukoneiden käyttämä matemaattinen malli, joka määrittää, missä järjestyksessä tulokset näytetään hakutulossivulla. Algoritmit päivittyvät säännöllisesti. Algoritmin perusmallista ja toiminnasta voit lukea Googlen sivuilta.
  7. Hakukoneoptimointi (SEO)
    SEO viittaa toimenpiteisiin, joilla verkkosivujen pitkäkestoista näkyvyyttä hakukoneissa parannetaan. Tavoitteena on nousta hakutuloksissa ensimmäiselle sivulle, mieluiten ensimmäisten sijojen joukkoon.
  8. Hakukonemainonta (SEM)
    Hakukonemainonta sisältää maksetut mainokset hakukoneissa. SEM voi täydentää SEO:a houkuttelemalla lisää liikennettä sivustolle. SEM toimii niin pitkään, kuin mainonnasta maksaa.
  9. Hakuintentio, hakutarkoitus (Search intent)
    Käyttäjän tavoitteena oleva tarkoitus hakua tehdessään, esimerkiksi tiedonhaku, tuotevertailu tai ostaminen. Hakuintention ymmärtäminen auttaa luomaan oikeanlaista sisältöä, johon halutaan klikata ja joka palvelee käyttäjää mahdollisimman hyvin.
  10. Hakutulos (SERP)
    Hakukoneen näyttämä sivu, joka listaa hakutulokset käyttäjän antaman haun perusteella. SERP-sivulla näkyvät sekä orgaaniset tulokset että mahdolliset mainokset.
  11. Indeksointi
    Prosessi, jossa hakukoneet lisäävät verkkosivut tietokantaansa. Vain indeksoidut sivut voivat näkyä hakutuloksissa. Optimoinnissa muokatut sivut tulevat näkyviin hakutuloksissa uudessa muodossaan sitten, kun sivu on indeksoitunut uudelleen. Tätä voi vauhdittaa asentamalla ilmaisen Google Search Consolen, joka on kuin puhelinlinja Googlelle, ja jonka kautta voi mm. ilmoittaa sivun uudelleenindeksoinnin tarpeesta ja siten nopeuttaa indeksointia.
  12. Käyttäjäkokemus (UX)
    Kokemus, jonka käyttäjä saa sivustolla vieraillessaan. Hyvä käyttäjäkokemus parantaa sekä hakukonenäkyvyyttä että asiakastyytyväisyyttä.
  13. Meta-kuvaus (Meta description)
    Lyhyt tekstikuvaus, joka näkyy hakutuloksessa sivun nimen alla. Houkutteleva meta-kuvaus voi parantaa klikkausprosenttia ja olla merkittävä tekijä liikenteen tuomisessa.
  14. Meta-tagi
    HTML-koodiin lisättävä elementti, joka kertoo hakukoneille tietoa sivusta. Yleisiä meta-tageja ovat esimerkiksi otsikkotagi eli title tag ja meta-kuvaus.
  15. Mobiiliystävällisyys
    Sivuston mukautuvuus mobiililaitteille kuten kännyköille ja tableteille. Mobiiliystävällisyys on kriittistä, koska suuri osa liikenteestä tulee nykyään mobiililaitteilla. Muista aina tutkia, millainen sivun käytettävyys on puhelimella!
  16. Mustahattu-SEO (Black hat SEO)
    Kiellettyjä tai harhaanjohtavia SEO-käytäntöjä, kuten sivun täyttäminen avainsanoilla tai epämääräisten backlink-linkkiverkostojen ostaminen sivun auktoriteetin nostamisen toivossa. Näiden käyttö voi johtaa sivuston rankaisemiseen hakukoneiden toimesta.
  17. Orgaaninen liikenne
    Ilman maksettua mainontaa hakukoneiden kautta saapuva liikenne. Orgaaninen liikenne syntyy, kun käyttäjä löytää sivuston luonnollisista hakutuloksista (ei Google Ads -mainoslinkin kautta).
  18. Otsikkotagi, title (Title tag)
    Sivun HTML-koodissa oleva otsikko, joka näkyy hakutuloksessa otsikkorivinä. Hyvä otsikkotagi parantaa SEO:ta ja houkuttelee klikkauksia.
  19. Paikallinen SEO
    Paikallisten hakujen optimointia, jolla parannetaan näkyvyyttä tietyllä maantieteellisellä alueella. Tämä on erityisen tärkeää kivijalkayrityksille.
  20. Pitkän hännän avainsanat (Long-tail keywords)
    Pidempiä, tarkempia avainsanoja, joilla on vähemmän kilpailua, mutta jotka ovat tarkasti kohdennettuja ja voivat olla siksi todella hyviä valintoja sivun avainsanoiksi. Esimerkki: ”luomu lastenvaatteet Helsinki”.
  21. Rankkaus (Ranking, ränkkäys)
    Sivuston sijoitus hakutuloksissa. Parempi rankkaus tuo enemmän näkyvyyttä ja liikennettä sivustolle.
  22. Responsiivisuus
    Sivuston suunnittelua siten, että se mukautuu erilaisille laitteille ja näytöille. Responsiivisuus parantaa käyttäjäkokemusta ja hakukonenäkyvyyttä. Ks. mobiiliystävällisyys.
  23. Rich snippets
    Erityisiä lisäominaisuuksia, kuten arvostelut ja tähdet, jotka näkyvät hakutuloksessa. Rich snippets -ominaisuudet voivat lisätä sivun klikkausprosenttia.
  24. SEO-analyysi
    Sivuston analysointi SEO-työkaluilla, jotta nähdään, mitkä osat toimivat hyvin ja mitä voisi parantaa.
  25. SEO-auditointi (SEO-audit, site audit)
    Sivuston kattava tarkastelu, jonka tavoitteena on tunnistaa SEO-puutteet, sivuston ongelmakohdat ja löytää kehitysmahdollisuudet.
  26. Sisällön optimointi
    Prosessi, jossa varmistetaan, että sivun sisältö on sekä hakukoneille että käyttäjille relevanttia. Tämä sisältää mm. avainsanojen optimoinnin ja selkeän rakenteen, jossa esim. jokaisella tärkeällä palvelulla on oma sivunsa.
  27. Sisäinen linkitys
    Linkkien luominen omien sivujen välillä. Hyvä sisäinen linkitys auttaa hakukoneita ymmärtämään sivuston rakennetta.
  28. Sivunopeus, latausnopeus
    Kuvaa sitä, kuinka nopeasti sivu latautuu. Riittävän nopea sivunopeus parantaa käyttäjäkokemusta ja hakukonenäkyvyyttä.
  29. Ulkoiset linkit (Backlinkit)
    Linkit muilta verkkosivuilta omalle sivustolle. Laadukkaat ulkoiset linkit parantavat sivuston uskottavuutta eli auktoriteettia ja hakukonenäkyvyyttä.
  30. Valkohattu-SEO (White hat SEO)
    Eettisiä SEO-käytäntöjä, jotka noudattavat hakukoneiden sääntöjä ja hyviä periaatteita. Valkohattu-SEO on suositeltavaa ja turvallista pitkällä aikavälillä, ja se on nykyaikainen tapa tehdä hakukoneoptimointia.

Mietityttääkö jokin termi, jäikö kysyttävää?

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, ota vaan yhteyttä minuun.