Backlinkit [OPAS]– Näin rakennat
onnistuneesti paluulinkkejä (ja parannat sivustosi näkyvyyttä netissä)

Jos haluat, että verkkosivustosi löytyy Googlesta mahdollisimman tehokkaasti, sinun kannattaa tutustua yhteen hakukoneoptimoinnin kulmakiveen eli backlinkkeihin (suomeksi paluulinkit). Vuonna 2025 laadukkaat backlinkit ovat edelleen yksi tärkeimmistä hakukoneiden luottamussignaaleista – otahan backlinkit haltuun tämän oppaan vinkkien avulla.

Vaikka optimoinnissa moni asia voikin kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle, backlinkkien kohdalla sivuston omistajan henkilökohtainen panostus linkinrakennukseen on todella merkityksellistä. Sinä itse yrittäjänä olet se henkilö, joka voi luontevasti lähestyä esim. yhteistyökumppaneita tai bloggaajia.

Mikä ihmeen backlink, ja miksi se parantaa näkyvyyttä Googlessa?

Backlink tarkoittaa yksinkertaisesti linkkiä, joka johtaa jonkun toisen sivustolta sinun sivustollesi. Ajattele sitä kuin suositusta: kun luotettavat sivustot viittaavat juuri sinun sivustollesi linkin kautta, Google näkee sen merkkinä siitä, että sisältösi on arvokasta, luotettavaa ja ansaitsee näkyvyyttä.

  • Laadukkaan ja aiheeseen liittyvän sisällön kautta saatuja linkkejä (jotka johtavat aiheeseen liittyvälle sivulle etusivun sijaan)
  • Luotettavilta, vahvan domain-arvon (authority score) omaavilta sivustoilta tulevia linkkejä
  • Luonnollista linkkiprofiilia, jossa linkkejä tulee eri lähteistä ja eri muodoissa (hajautus kannattaa siis tässäkin!)
  • Ankkuritekstiin relevantisti muotoiltuja linkkejä siten, että linkkaavassa tekstissä on aiheeseen sopivia luontevia sanoja, eikä ”Lue lisää tästä” -tyyppistä linkkitekstiä

Miksi juuri laadukkaat ja relevantit backlinkit sitten ovat niin merkityksellisiä?

Vaikka Googlen algoritmit ovat vuosien varrella kehittyneet valtavasti, ne eivät ole unohtaneet perusasiaa: sivuston onnistunut backlinkkiprofiili kertoo sisällön arvosta. Hyvä backlink toimii siis kuin äänestys – mitä enemmän (ja mitä laadukkaampia) ääniä sivusi saa, sitä todennäköisemmin se nousee hakutuloksissa.

Vuonna 2025 backlinkien merkitys korostuu erityisesti, kun halutaan erottua kilpailussa tiukoilla avainsanoilla. Sisältöä on netti pullollaan – mutta linkit? Niitä ei jaella kevyin perustein.

Mistä niitä backlinkkejä sitten saa?

Tässä kohtaa peliin astuu luovuus ja aktiivisuus, eli juuri ne asiat, joilla sinä yrittäjänä pystyt ottamaan homman haltuun, vaikka et tietäisi hakukoneoptimoinnista juuri mitään.

Ne kertovat Googlen lisäksi myös ihmisille, että olet asiantuntija, johon kannattaa tutustua. Istu hetkeksi alas ja mietiskele näitä:

  • Kuka sinun alallasi voisi haluta linkittää sivuillesi?
  • Minkälaisen sisällön ansiosta joku jakaisi linkin sinun sivuillesi?

Tässäpä sinulle muutamia toimivia ja hyvän SEO-käytänteen mukaisia tapoja hankkia linkkejä:

  • Tee oppaita, tutkimuksia, infografiikoita tai listoja, jotka todella auttavat kohderyhmääsi
  • Kirjoita alasi ajankohtaisista aiheista asiantuntevasti ja persoonallisesti
  • Laita sivuillesi avoimesti näkyville laadukas sisältö, jota olit oikeastaan ajatellut liidimagneetiksi (= vaikkapa kiitokseksi uutiskirjeen tilaaville ihmisille)
  • Huolehdi, että nämä sisällöt löytyvät oikeilla avainsanoilla – katso optimointivinkkini sisällön parantamiseen tästä.
  • Etsi itse sivustoja, joihin sisältösi sopisi, ja pyydä linkitystä – kerro viestissä samalla, miten linkitys hyödyttää myös ko. sivustoa

Tarjoa laadukkaita blogikirjoituksia toisten, alaasi liittyvien sivustojen julkaistavaksi – ja linkitä tekstistä omaan sisältöösi. Tämä toimii loistavasti, kunhan panostat sisältöön huolellisesti. Muista linkittää tekstin lomasta ns. ankkuritekstillä juuri aihetta koskevalle sivulle etusivun sijaan, ja muotoile ankkuriteksti ajatuksella. Vieraskynäpostauksen tulee olla ilmaiseen sopimukseen perustuva, jolloin et maksa kirjoituksesta ja siten saamastasi backlinkistä. Tällöin linkin muoto saa olla ”do-follow” (ei ”no-follow” tai ”sponsored”).

On olemassa myös täysin luotettavia yrityshakemistoja ja alakohtaisia portaaleja, joihin listautuminen tuo sekä linkkejä että liikennettä. Tarkista etenkin yrittäjäjärjestösi sivuilla olevat tietosi sekä oman paikkakuntasi yrityshakemistossa olevat tietosi. Voisitko tarjota alasi liittyvän hakemiston/jäsensivujen tms. kautta oman yrityksesi etua, josta voit pyytää linkittämään haluamallesi relevantille sivulle sivustollasi?

Tunne oman alasi bloggaajat, vaikuttajat ja yritykset. Yhteistyö voi poikia molemmille näkyvyyttä – ja molemmille hyödyllisiä linkkejä. Tutki bloggaajien sometilejä – minkä verran liikennettä sivuillesi ehkä voisi johtaa, vaikka sitten ”vain” sponsored-merkityn kaupallisen yhteistyön linkin kautta? Entä löytyisikö verkostostasi ja sidosryhmistäsi linkitysmahdollisuuksia? Jos sinulla on vaikkapa leipomo, on luontevaa pyytää sivuillesi linkki paikallisten juhlatilojen sivuilta. Linkitä itsekin heidän sivuilleen.

Käy läpi myös yhteistyökumppanit, joiden sivuilla on yrityksesi brändimaininta tai logo, ja pyydä siitä linkitystä sivuillesi.

Tai olisiko oppilaitoksille/kansalaisopistolle hyötyä yhteistyöstä kanssasi? Jos pääset vaikkapa kouluttamaan sopivaa ryhmää, huolehdi siitä, että opinahjon nettisivuille tulee mukaan linkki omille sivuillesi. Tämä palvelee myös oppilaitosta, sillä opiskelijat ovat varmasti kiinnostuneita tutustumaan etukäteen tekemiseesi.

Työkaluilla voit nähdä, mistä kilpailijasi saavat linkkejä. Voisitko sinä saada samanlaisia? Minkä tahansa sivuston backlinkkaavat domainit voit tarkistaa vaikkapa tällä ilmaisella backlink-työkalulla. Voit myös tutkia, toimivatko kilpailijoittesi sivuille johtavat kiinnostavat linkit – jos ne ovat rikkinäisiä, voit ihan hyvin tarjota tilalle omaa sisältöäsi. Voit myös löytää linkin, joka johtaakin toimintansa lopettaneen yrityksen sivuille rikkinäisenä – tarjoa oman yrityksesi linkitystä, jotta sivusto ko. sivu toimii jälleen tarkoituksenmukaisesti.

Jaa sisältöjäsi omissa somekanavissasi, myös LinkedInissä. Ole aktiivinen yrityksesi alan Facebook-ryhmissä ja yrittäjäryhmissä, ja ole avulias. Aito halu auttaa poikii yleensä aina hyvää. Voit saada näin erinomaisia kontakteja joko linkitysten suhteen tai muutoin toimintasi kannalta. Vaikka somelinkit eivät sinänsä vahvista sivustosi auktoriteettia Googlen silmissä, on somesta sivustollesi tuleva liikenne signaali Googlelle kiinnostavasta sisällöstä, jota sivustosi tarjoaa. Mitä parempaa sisältöä teet, sitä kauemmin sivustollasi viihdytään, ja sitä enemmän Google saa viestiä laadukkaasta sivustosta, jota kannattaa nostaa hakutuloksissa.

Entä mitä EI kannata tehdä?

Unohda maksetut linkkipaketit, epämääräiset hakemistot ja automaattiset linkkiverkostot. Ne voivat tehdä enemmän hallaa kuin hyötyä. Google osaa kyllä haistaa epäluonnollisen linkkiprofiilin, ja silloin rangaistuksena voi tulla pudotus hakutuloksissa.

Jos taas tutkit sivustosi linkkiprofiilia, ja näet siellä toksisiksi merkittyjä linkkejä, älä hätäänny! Google jättää ne kyllä huomioimatta, ja ne tippuvat vähitellen pois. Keskity siis tässäkin hyvään!

Haluatko konkreettisia ideoita juuri sinun sivustollesi sopivista linkkilähteistä?